joi, 24 februarie 2011

Munţii Parâng - cea mai importantă atracţie de pe “cartea de vizită” a tinerei staţiuni turistice Petroşani Alpina

            
            Munţii Parâng reprezintă principala destinaţie turistică pe care o oferă municipiul Petroşani. Aceştia se întind pe o suprafaţă de peste 1100 kmp, grupa muntoasă Parâng-Şureanu-Lotrului, constituindu-se în cea mai întinsă suprafaţă dintre toate masivele muntoase ale României. Munţii Parâng sunt delimitaţi la vest de Valea Jiului, iar la est de râurile Olteţ şi Lotru. La nord sunt delimitaţi de Munţii Şureanu, prin valea Jiului de Est iar spre Sud delimitarea este făcută de şirul depresiunilor Noicavi şi Baia de Fier.
            Munţii Parâng nu beneficiază de prezenţa unui Parc Naţional, cu toate că ar merita pe deplin acest lucru. Cu toate acestea, în Parâng există mai multe arii naturale protejate. O rezervaţie geologică şi bo-tanică este situată în jurul lacului Câlcescu, aceasta fiind pusă sub ocrotire din anul 1932. Rezervaţia Câlcescu (cca. 50 ha ) cuprinde căldarea glaciară, cu lacul Câlcescu (3,02 ha îndindere, 9,6 m adâncime, 1935 m altitudine), şi regiunea din jur, o rezervaţie naturală al cărei scop este să ferească de distrugere elementele geologice, floristice, peisagistice specifice zonei sălbatice de aici. În apropierea principalelor căi de acces se află şi alte rezervaţii, cum ar Cheile Jie-ţului sau Cheile Tăii (pe versantul Nordic) sau Cheile Olteţului şi Cheile Polovragi (pe versantul Sudic). De asemenea, pe traseul Bumbeşti-Livezeni se află Parcul Natural Defileul Jiului.
            Pe cuprinsul întinderii munţilor Parâng se găseşte Parângul Mare (2.518 m), al patrulea vârf de peste 2500 metri din Carpaţii României. Tot aici se află trei vârfuri de peste 2.400 m, respectiv Gemănarea (2.426 m), Stoiniţa (2.421 m) şi Cârja (2.405 m) precum şi alte 15 vârfuri de peste 2.300 m.
            Munţii Parâng se remarcă nu doar prin prin masivitatea lor, care îi fac a fi asemănători cu Munţii Făgăraş, ci şi prin multitudinea de lacuri glaciare (Mija, Câlcescu, Roşiile, Iezerul îngheţat) care îi aseamănă cu Munţii Retezat. Faptul că pe traseele sale sunt amenajate relativ puţine cabane şi refugii montane îl face să fie unul dintre cele mai sălbatice masive muntoase din România.
Pârtii de schi în Parâng
            Zăpada care persistă în zona munţilor Parâng până la 4, 5, uneori chiar 6 luni pe an, face din această zonă nu doar o destinaţie turistică de vacanţă, ci şi una cu un potenţial deosebit pentru practicarea sporturilor de iarnă. În zona satului de vacanţă Parângul Mic sunt amenajate în prezent 4 pârtii de schi, cu grad de dificultate uşor şi mediu: pârtia “Telescaun 1”, pârtia “Telescaun 2”, pârtia “Poiana” şi pârtia “Spre Saivane”. Cele 4 pârtii însumează aproape 4 km, sunt situate între cotele 1500 m şi 1685 m, fiind deservite de instalaţii de transport pe cablu şi, două dintre ele, şi de instalaţii de nocturnă, fapt care le face accesibile non stop. Pe lângă pârtiile de schi, în Parâng este amenajtă şi o pârtie olimpică de sanie, destinată pregătirii sportivilor de la CSŞ Petroşani, dar şi sportivilor din lotul naţional.
            În zonă există şi câteva sute de locuri de cazare, în cabane de 1, 2 sau 3 stele, cele mai cu-noscute dintre acestea fiind “Hotel Rusu Rusu”, “Cabana Parâng”, “Cabana Kristian”, “Cabana La Naşu”, precum şi o bază sportivă naţională (ANEFS) şi un punct de supraveghere al jandarmeriei montane şi Salvamont.
Parâng - cea mai importantă destinaţie
pentru practicarea sporturilor de iarnă din
Europa de Est
            Odată cu aprobarea programului naţional “Superschi în România” şi cuprinderea staţiunii Pe-troşani-Alpina în acest program, dezvoltarea acestei zone turistice trece de la stadiul de speranţă la cel de certitudine.
            După cum se ştie, Primăria Municipiului Petro-şani a finalizat deja licitaţia pentru punerea în aplicare efectivă a proiectului “Dezvoltarea domeniului schiabil în masivul Parâng”. Având în vedere că de pe acum se cunoaşte numele antreprenorilor şi având în vedere că finanţarea acestui proiect se află cuprinsă în programul naţional pentru anul 2011 al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, precum şi faptul că amenajarea de şantier a fost deja realizată din ultimele luni ale anului trecut, odată cu venirea primăverii vor începe şi lucrările la ceea ce se doreşte să devină, în scrut timp, una dintre cele mai importante staţiuni turistice din România şi, în mod cert, cea mai importantă destinaţie pentru practicarea sporturilor de iarnă din Europa de Est.
            Desigur, poate că aceste estimări par, la prima vedere, greu de atins. Detaliile tehnice ale proiectului care urmează să fie pus în execuţie, în următoarele luni, certifică însă aceste afirmaţii. Potrivit acestora, în Parâng urmează să fie construită “de la zero” o nouă staţiune turistică pentru practicarea sporturilor de iarnă. Pentru aceasta, în zona montană urmează să fie construite 17 noi pârtii, cu o lungime totală de 23,6 kilometri, 7 instalaţii de transport pe cablu de tip telescaun, o instalaţie complexă de nocturnă, la care se adaugă mai multe reţele de conducte şi instalaţii de apă şi canalizare, o nouă linie electrică, un bazin de acumulare a apei şi o instalaţie pentru producerea de zăpadă artificială. Una dintre cele mai importante investiţii este legată de asigurarea accesului în zona viitorului domeniu schiabil, prevăzut a se face prin intermediul unei moderne instalaţii de transport pe cablu de tip telegondolă. Viitoarea telecabină, ur-mează să pornească din partea de Est a Petroşaniului, mai exact din capătul cartierului Aeroport şi va urca până în zona vârfului Parângul Mic, pe o distanţă de 8,2 kilometri, cu un punct intermediar de oprire în zona cabanelor existente în prezent pe platoul Rusu.
            Studiile întocmite de specialişti demonstrează faptul că noul domeniu schiabil, prevăzut să fie dat în folosinţă în anul 2012, va aduce la Petroşani un flux turistic de 300.000 de turişti pe an, ceea ce ar putea însemna înfiinţarea a cel puţin 1500 de noi locuri de muncă în industria hotelieră şi conexă, alte 100 pentru deservirea noilor instalaţii şi încă 300 din diverse activităţi generatoare de profit. Spre exemplu, doar telegondola, care urmează să transporte 1000 de oameni pe oră, va avea o cifră de afaceri estimată la 6 milioane de euro şi va aduce un profit de 3,2 milioane de euro pe an. “Cei încă sceptici, se vor convinge în mod cert că, la fel ca de fiecare dată, şi în derularea acestui proiect, am avut dreptate” spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petroşani.
            Până când noile facilităţi vor fi însă finalizate, Parângul rămâne totuşi o staţiune care nu trebuie ocolită. Iarna, dar în egală măsură vara, crestele munţilor se dezvăluie turiştilor cu frumuseţi nebănuite şi oportunităţi de distracţie la tot pasul.

Tiberiu VINŢAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu